Dagsarkiv: fredag, 15. juni 2012, 21:00

Lige før sengetid


Hverdagen, Oplevelser.

Så er den ottende dag i vores ti sammenhængende dage lange skønne forsommerferie allerede ved at være nået til vejs ende, min Skat er i fuld gang med at tørre dagens samlede opvask og jeg vil lige prøve på at skrive lidt om, hvad vi har nået i løbet af denne torsdag.

Igen i dag stod jeg tidligere op end min Skat og dermed fik jeg mulighed for at nyde den opstående sol over dette område af Djursland. Det var så også første gang i løbet af de dage, vi har boet i det lejet sommerhus lidt udenfor Ebeltoft, Solen fik lov til at skinne fra morgenskud af.

På trods af at Solen skinende fra en høj klar blå næsten skyfri himmel, så var udendørstemperaturen ikke mere end kun 6,5 grader, da min Skat og jeg kørte fra sommerhuset ved 7:30 tiden, så vi og især jeg var godt klædt på. Vi startede med at køre hen til molen med de fire vindmøller for at fotografere dem i solskin, hvorefter vi kørte langs med Kattegat til det område af Nationalpark Mols Bjerge, der ligger ved Tre Høje.

Det sidste stykke af vejen til Tre Høje var en meget smal grusvej nærmest kun et hjulspor, der både snoede sig kraftigt fra side til side samtidigt med den både gik op og ned næsten lige som en rutschebane. Vi fandt parkeringspladsen ved Tre Høje, hvor vi anbragte vores lille bil, før vi gik i gang med at lede efter den med gult mærkerede vandresti.

Det lykkedes for min Skat og mig at finde vandrestien og for en sjælden gang skyld samt for allerførste gang i løbet de dage, hvor vi har været på forsommerferie på Djursland nærmere bestem området omkring Ebeltoft, fulgte vi den også og sikke dog et virkeligt kønt samt yderst varieret landskab vi dermed fik lov til at opleve. Jeg tror, at vi begge to fik fotograferet et sandt hav af billeder, for vi nåede ikke at gå mere end højst fem til til meter, før landskabet igen havde skiftet så meget karakter, at det fremstod som et helt nyt landskab og dertil kom så alle de mange virkelige flotte kig fra de høje punkter ud over både land og hav.

Da min Skat og jeg nåede tilbage til bilen, blev vi enige om, at når vi nu var ved Tre Høje, så skulle vi også op på dem, så det gjorde vi, for vi tog dem af en af gangen og på vej ned af den sidste af dem så vi et stykke råvildt, der spang forbi os. Det var godt nok noget af en oplevelse at få lov til at se et vildt dyr, der befinder sig der, hvor det hører til nemlig i det fri.

På vej tilbage til bilen overvejede min Skat og jeg, om vi skulle køre til et andet område af Nationalpark Mols Bjerge eller om vi skulle køre til Ree Park og vi blev enige om, at vi ville benytte os af vores årskort til Aalborg Zoo og derfor endte det med, at vi kørte til Ree Park.

Da min Skat og jeg nåede frem til Ree Park, fandt vi en god parkeringsplads til vores lille bil, hvor den kom til at hygge sig i de næste fem timers tid, imens vi hyggede os i Ree Park, hvor vi startede med at deltage i en spændende Land Rover Safari, før vi nød vores medbragte madpakke.

På vej tilbage til sommerhuset lykkedes det for min Skat og mig at finde de to "manglede" stenæbler altså både det ved Søndre Port samt det foran Stark Byggemarked, der jo ellers skulle være til reparation.

Da vi kom tilbage sommerhuset, gik min Skat i gang med at tilberede vores aftensmad og jeg begyndte så småt på nedpakningen af de af vores ting, vi nok ikke får mere brug for i løbet af denne del af vores forsommerferie, hvor vi er i det lejede sommerhus lidt uden for Ebeltoft, så der er så lidt som over hovedet taget muligt, der skal pakkes i morgentidligt, før vi kan køre herfra.

Da vi havde nydt aftenens menu, ordnede min Skat lige nogle få småting via den bærbare computer samtidigt med jeg tog ud af bordet, ryddede til side og vaskede op, hvorefter min Skat gik i gang med at tørre af og jeg overtog den bærebar computer, så jeg kunne komme i gang med at skrive dette indlæg på min blog.

Aftenens menu …


Hverdagen.

2012/06/15/551.jpg

… kogte babykartofler, kogte gulerødder, tern af en kalkunschnitzle samt to svinekoteletter, der er brunet på en stegepande sammen med terne af et stort løg og en stor rød peberfrugt, samt nogle skriver rugbrød.

Lige præcist nu …


Hverdagen, Oplevelser.

… er min elskede Skat

2012/06/15/901.jpg

… i fuld gang med at tilbedrede vores aftens mad og jeg er i fuld gang med nedpakningen af de af vores medbragte ting, vi nok ikke får mere brug for i løbet af den del af vores forsommerferie, hvor vi er i det lejede sommerhus lidt uden for Ebeltoft, så der er så lidt som over hovedet taget muligt, der skal pakkes i morgen, før vi kører hjemad.

Frokost


Hverdagen.

Da min Skat og jeg var blevet røstet rigtigt godt sammen under landrover-safarien igennem Ree Parks afrikanske afdeling inklusiv en dejligt køretur hen over savannen, der ikke er åben for publikum med mindre de altså sidder i en af de tre sammenhængene landrover, der kører turen, blev vi enige om, at det var ved at være på høje tide, at vi forgreb os på den medbragte frokost og derfor fandt vi en en træbænk i picnicområdet ved den afrikanske afdeling, hvorfra vi havde udsigt til både løverne samt de nubiske geder.

Vi nåede begge to lige at gå på toilettet, før vi nyd vores frokost …

2012/06/15/501.jpg

… der var et par skriver rugbrød samt et par skriver kamsteg, der var pyntet med lidt fint salt.

Sankt Veits dag


Hverdagen.

For tolv år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Sankt Veits dag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Sankt Veits dag eller på dansk Sankt Vitus dag. Ifølge legende blev han født i år cirka 290 og han døde i år cirka 303, da han som tolvårig led martyrdøden under kejser Diocletians kristenforfølgelse.

Man ved ikke ret meget om Sankt Veits udover, at han er en af de fjorten såkaldte nødhjælpere samt at han skal være særlig god til at hjælpe børn og unge samt mod epilepsi og kramper. Dels på grund af dette samt på grund af den senmiddelalderlige tyske praksis med at danse foran hans statue, huskes han nok bedst som navngiver til den hysteriske lidelse sanktvejtsdans, der i det meste af middelalderen hærgede i Europa.

Sankt Veits er for øvrigt de nerve- samt sindslidendes skytshelgen.

Ifølge folkeovertroen i det gamle bondesamfund, så vil regn på Sankt Veits dag give regn i tredve dage og regn på Sankt Veits dag vil fordærver byggen.

Valdemarsdag


Hverdagen.

For tolv år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg denne artikel om Valdemarsdag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

Valdemarsdag er en national festdag til minde om den danske konge Valdemar Sejr, der også er kendt som Valdemar den anden, hans far var for øvrigt kong Valdemar den første. Kong Valdemar Sejr kæmpede samme med venderne og sejrede over esterne under slaget ved Lyndanisse i Estland i år 1219.

Den folkelige overlevering og senere flere skriftlige beretninger har sat Dannebrog i forbindelse med dette slag. Flagets uventede tilsynekomst i den stærke blæst "som sendt fra himmelen" opilede den hårdt trængte kong Valdemar Sejr til den endelige sejre, og lige siden dette har Dannebrog været danskernes nationale symbol.

Legenden stammer fra Christiern Pedersens danske krønike fra begyndelsen af 1520-erne samt fra franciskaneren Peder Olsen, der i 1527 knytter begivenheden til det ovenfor nævnte slag.

Baggrunden for legendens tilblivelse er formentlig kong Hans nederlag i Ditmarsken i år 1500, hvor flaget gik tabt for senere at blive tilbageerobret af Frederik den anden i 1559, hvorefter Dannebrog blev ophængt i Slesvig Domkirke.

Det er altså kong Valdemar den andens sejre over esterne samt Dannebrog, vi fejer i dag. Dannebrog anses for øvrigt for at være verdens ældste nationalsymbol.

Valdemarsdag kaldes også for Genforeningsdag, hvor man fejre at Sønderjylland blev genforenet med Danmark ved en folkeafstemning i 1920.

Den symbolske indlemmelse af Nordslesvig i Danmark skete med Christian den tiendes ridt over grænsen ved Frederikshøj den 10. juni 1920 og ved den store genforeningsfest på Dybbøl Banke den 11. juni 1920. Den 15. juni 1920 skete den formelle overdragelse af Nordslesvig til Danmark, hvor også den nye grænses forløb tværs over Sønderjylland blev indført. De danske embedsmænd i området tiltrådte for øvrigt deres stillinger dagen efter.